onsdag 5 februari 2014

Öresund marin nationalpark?

Efter alla dom här tråkiga uppdateringarna om sandsugningen så kom där en nyhet från fiskejournalen i går texten nedan är hämtad från deras hemsida.

Gör havet mellan Sverige och Danmark till en marin nationalpark. Det föreslår Miljöpartiet i flera skånska kommuner. Sex kommuner längs Öresund lämnar nu in motion i frågan.

Det finns väldigt höga naturvärden, och här i nordvästra Skåne är det en jätteviktig turistdel. Vi behöver helt enkelt ett skydd för att skapa möjlighet att utveckla området med hållbara förutsättningar, säger Vaike Fors (MP) i Höganäs kommun, till SR.
Hon drar paralleller till Kosteröarna, där turism och djurliv har svarat positivt sedan området blev marin nationalpark för att par år sedan. Nyligen uppmärksammade Fiskejournalen att ett danskt företag utförde omfattande muddring av botten på uppväxtplats för många fiskbestånd. Återstår nu att se vad motionssvaren blir.

Om detta blir verklighet och när det blir återstår att se. Men tydligen så är det något sådant som ska till för att skydda Öresund.

Gällande fisket så fick vi i går rapporter om riktigt bra torskfiske med många över 10 kg både från turbåtar och småbåtar. Turbåten Swärd där Borstene hade tur gjorde det riktigt bra och hade 10 st målere upp till 15,2 kg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar