söndag 16 februari 2014

Årets havsfiskare utsedd!

Årets utmärkelse tilldelas Fredrik von Elern, Göteborg. Fredrik lyckades under 2013 efter målmedveten satsning utefter djupbranterna i norra Bohuslän höja det svenska rekordet för hälleflundra till den imponerande vikten 111,3 kg, en höjning av rekordet för arten med nästan 50 kg. Inte sedan svenska tonfiskefångster i Öresund i början på 1960-talet – då svensken Erik Öhrn drog sin inofficiella svenska rekordtuna på 360 kg – har det fångats tyngre fisk i svenska vatten.”

Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och
Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2013 till Fredrik von Elern, Göteborg. Fredrik är en välkänd profil i havsfiskekretsar, känd inte minst för sin vilja att dela med sig av sin kunskap. Under 90-talet firade Fredrik tillsammans med sina vänner triumfer i hans välutrustade båt, under namnet Team Fasa och han betraktas som en pionjär inom det svenska djupvattensfisket. Fredrik kom redan i början av 90-talet i kontakt med sportfiskeprofilen Bo Hall och efter en gemensam fiskevecka på djupkanterna utanför norska Langesund väcktes Fredriks intresse för att utveckla djuphavsfisket på hemmaplan. Efter en tid av informationsinsamling från olika håll, bl.a. från yrkesfiskare i norra Bohuslän, hade Fredrik fått fram tillräckligt med information för att det skulle vara värt att inleda kartläggningen av intressanta fiskeplatser.

Sommaren 1997 genomfördes på Fredriks initiativ den första organiserade satsningen i det område som idag kallas Bratten, ett område som förövrigt idag av myndigheterna är identifierat som ett speciellt skyddsvärt område med bl.a. koraller. Det var ett antal sportfiskare fördelade på Fredriks båt Fasa och Bo Halls båt Surprise, som under en junihelg sportfiskade på Bratten för första gången. Detta blev startskottet för ett svenskt djupvattensfiske som de senaste 15 åren gett både rubriker och ett antal svenska rekord. Fredriks rekordhälleflundra är för övrigt inte den enda stora fisk som synat Fasas däck genom åren, det var t.ex. Fredrik med vänner som spöfångade den första håkäringen i svenska vatten.

Fredrik har en gedigen sportfiskebakgrund. Uppväxten i Kämpersvik mellan Grebbestad och Fjällbacka gav honom den naturliga kopplingen till havet och dess invånare, många fisketurer med familjens båt grundlade Fredriks sportfiskeintresse och antagligen även hans yrkesval. Fredrik är utbildad sjökapten och har förstås nytta av den sjövana han skaffat sig genom sitt yrke när han positionerar sin båt över klippkanterna. Tillsammans med sina vapendragare Dick Högberg och Tobias Ehn har Fredrik tillbringat många timmar för ankar till havs. Dessa fick även glädjen att vara med vid fångsten av rekordflundran.

Som vanligt fanns det ytterligare starka kandidater för juryn att bedöma och välja mellan. Den tuffaste konkurrenten var denna gång Kungsbackakillarna i Team Confidence, som under året åter visade att de behärskar det svenska djupvattensfisket fullt ut. Bl.a. hade man under sommaren den utan tvekan bästa fisketuren genom tiderna sett till fångsten som bland annat bestod av en svit håkäringar, långor, lubbar, rockor och småarter. Nicklas Kolbeck var med i diskussionen även 2013 bl.a. på grund av ett antal piggvarar över 4 kg. Några ytterligare kandidater som länge fanns med i diskussionen var bl.a. Benny Johansson för ett framgångsrikt tävlingsår samt kända specimenjägare som Leif Krause och nykomlingen Mattias Jonsson. Båda har levererat imponerande fångster under 2013.

Att bli vald till "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man belönas med en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-års jubileum för drygt 30 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer (lag), som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs årsmöte i Göteborg i mars 2014.

Ett stort grattis Fredrik från Team Poseidon välförtjänt ! Ni hittar Team Fasas blogg i högerspalten bland dom andra bloggarna. Och jag är säker på att denna blogg kommer komma med grymma inlägg - en blogg att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar